Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 12., vasárnap

Budapest, Krisztina krt. 21. - Ilona, Krisztina, majd Pozsony Kávéház


A Hajnóczy József utca sarkán lévő, ma szürke, arctalan, szomorú házban először 1903-ban nyílt kávéház terasszal, napernyőkkel, az idők folyamán változó, de mindig barátságos névvel és vendéglátással.

1906-tól a név Ilona és itt volt törzshelye a „diogenesi életű öreg bölcsnek” a festő Mednyánszky László bárónak. Karakteres öltözködését így írja le Bevilaqua Borsody Béla: „Megjelenése csodálatos volt. Télidőn fehér vászon nadrágban járt, nadrágtartóját maga tákolta madzagból. Térden alul érő „Ferenc Jóska” kabátja alatt egy sárga nyári kabát szorongott, mindezt egy lehetetlen felleghajtó tóga egészítette ki.” 1922-ban a kávéházat Krisztina Kávéházra keresztelték át új tulajdonosai, 1926-ban pedig már Pozsony a neve.

1928-ban itt volt törzsasztala a Századunk folyóirat szerkesztőségének, ahol sokszor üldögélt József Attila és Benedek Marcell is. Ő évekkel később így emlékezett: „Az Ilona kávéház teraszán támadt valakinek az a tréfás ötlete, hogy költői versenyt rendezzünk: ki ír hamarabb szonettet, minek tárgya a kávéház kerek asztala(…) Attila meg én álltunk versenybe....”
„Oh, kerek világ kerek asztala,/Éhesen ültem én melletted mindig,/Terülj most nekem.
Ült-e valaha/ Eléd bosszús istent rendelő vendég?/ S könyökölt-e így? Tudod-e nemrég/szívem vérfoltos abroszod vala….”

Manapság kisebb-nagyobb üzlethelységre van szabdalva  az épület földszintje. A falak szürkék, dísztelenek, sehol semmi nem őrzi a terasz árnyait, kávé illatát, a kávéház és vendégei emlékét…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése