Keresés ebben a blogban

2016. január 27., szerda

Árkád Bazár - avagy egy "tündérpalota" öregkora

Nagyon híres és nagyon lepusztult.

Ez volt az első gondolatom. Minden, magára valamit is adó, a témával foglalkozó nyomtatott és internetes kiadvány a magyar szecesszió első 10 legfontosabb, legértékesebb, leghíresebb épületei között sorolja ezt a házat. Annyi minden épült és újult meg az elmúlt 25 évben, pont ez, a ritka szép, értékes ház egy sarokra a világhírű Dohány Utcai Zsinagógától hogy tud ilyen elképesztően lerohadt állapotban leledzeni?

Négy éve járom és fotózom a pesti bérházakat. Ez a ház, különösenképp lépcsőházainak látványa ma egészen elszomorított. Olyan szívszakasztóan szép, annyi potenciál, fantázia van benne, és érték, mindenek fölött. Nem akármilyen kivitelezés, hogy hisz túlélt 2 világháborút, 50 év kommunizmust, és - bónuszként - 25 elhanyagoltságot.

A Dohány utca 22-24 1909-ben épült Vágó József és László tervei szerint az Árkád Bazár – Késmárky és Illés Játék áruháza számára. Késmárkyék 1870 óta voltak a piacon, üzletük volt a Kossuth Lajos utcában, a Rákóczi úton, de jelen voltak 30 éve az akkori Európa leglátogatottabb fürdőhelyén, Karlsbadban is, mielőtt megnyílt nagyáruházuk a Síp utca – Dohány utca sarkán. A Vágó testvérek terve hatalmas szenzációt jelentett a városban. A korabeli sajtó így tudósított a nyitásról:

„A legnagyobb csendben, minden feltünést és vásári zajt kerülve, a főváros gyermekserege a napokban uj és csodálatos látnivalót kapott. A Rákóczi-ut, Dohány- és Sip-utczák keresztezésénél a gyermekmesék világa öltött testet.
Minden izében nagyszabásu és európai szinvonalon álló gyermekjáték-áruházat épittetett a régi és jóhirnevű Késmárky és Illés-czég.
Igen szép látnivaló a hatalmas ötemeletes palota, melynek árkádjai alatt járva-kelve, csodálattal látjuk a változatos játékok tömegét. A belső csarnokokban látunk babákat számlálhatatlan mennyiségben, páratlan mügonddal összeállitva a föld minden emberfajának viselete szerint. A téli sport, a modern ródlizás minden változatu szánjai, a villamos vasutak, tengeri hajók és torpedók olyan választéka, a milyenre eddig példa nem volt. A mi pedig a kis gyermek legkedvesebb játékát, a hintalovat illeti, azt ezerszámra találjuk a legegyszerübbtől a legdiszesebbig.
A Késmárky és Illés-czég „Árkád bazár”-ja páratlanul áll a maga nemében, mert a szegény munkás embertől a milliomosig, a demokrata apától az automobilon érkező mágnás asszonyig mindenki megtalálhatja azt a játékot, a mit vagyoni viszonyaihoz mérten megvehet gyermekének. A filléres játékszertől a legmagasabb igényekig sok ezer variáczióban van ott felhalmozva minden, a miben gyermek gyönyört talál. (…) És most, mikor esténkint a villamos fényárban csillogó fayence-diszitéssel kirakott áruház előtt a fővárosi közönség gyönyörködik, azt képzeli, hogy a mesék országában tündérpalota előtt áll, melynek ablakaiból ezer aranyhaju baba mosolyog le reája.”
 
Aztán jött Trianon, és elsöpörte a játékáruházat, méghozzá azért, mert legnagyobb tételben a Selmecbánya melletti Hegybánya-Szélakna gyermekjátékkészítő tanműhely munkáit árulták,  (vajon létezik-e még?) a határok felhúzásával pedig veszteséges lett az addig virágzó üzlet. Bezárt a játékbolt, helyén Illés fia autókereskedést nyitott 1924-ben.  A háború utáni történet köztudott, a Metró klub és utódai foglalták el a hintalovak helyét.

A fayance díszítések rég nem csillognak már, bár így is bevonzanak óránként 5-6 fényképező túristát még a fagyos januárban is. A háború elvitte az épület legfelső szintjét teraszsorral, díszítéssel együtt, jól arctalanítva született meg a felújított verzió.
 
 
A rettenet piros takaróelemek soha nem akarnak eltűnni...
 
 
...pedig az 1909-es díszítések 2001 óta újra láthatóak...
 


...és a cég iniciáléja, ami visszatérő motivum a ház minden pontján...
 

Az udvarban megvan az üvegkupola, és meglepő módon a gangos rész a legszebb. A lakók azt a részt maguk újíthatták fel, a folyosók, falak tiszták, látszik, megteszik az itt lakók ami tőlük telik. A melléklépcső maga a csoda. Totál rejtély, miért kellett kidobni belőle a liftet, a megmaradt kovácsoltvas liftajtó, de még a tartókonzolok is gyönyörűek, önmagukért beszélnek.
Ahogy minden egyes kép is.
 
 
.....fogynak a díszek...
 
 
...mintha minta lenne a kosz alatt...?
 
 
A bérház bejárata és díszei
 
 
A híres földszinti Zsolnay kerámia falképek...
 
 
...és a kevésbé híres főlépcsőház....
 
 
 
 
....és játékok mindenütt...
 
 
 
  
És talán a legszebb, a cselédlépcső:
Amikor a lift tartó konzolok is gyönyörűek.... 
 
 
 
 
az eredeti fa lengőajtók mindenütt....
 
 
 
csorbult, öreg lépcsők...
 
rendes márványlépcső, persze...
 
 
töredezett márványlépcső. a sarokban meg a bejárati kapu fölötti sarokdísz ismétlése, mintha...
 
 
...egy mindent látott lengőajtó...
 
 
 
 
 
 
 
 
a melléklépcső vakolatdísze
 
 
....és csodás lépcsőíve...
 
 
...és üres liftajtaja...(kissé Boráros tér 3)
 
 
.....a játékáruház üvegkupolája anno....
 
 
...."AB" mindenütt....
 
 
....hogy el ne felejtsük, játékáruház felett vagyunk .....
 
 
 
Ezt a frízt a legfelső szint mennyezetén találtam. Sas szem kell hozzá....
 
 
 
 
2001-ben és 2007-ben voltak jelei felújításos beruházásoknak, de mindkét társaságnak beletört a
bicskája az értelemszerűen istentelen drága mulatságba. Remélhetően a következő ilyen irányú megmozdulás több szerencsével jár majd.
 
Forrás:
Helyszínbejárás 2016. január

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése